2015. augusztus 2., vasárnap

Polaris Csillagvizsgáló MCSE távcsöves bemutató

Távcsöves bemutatón jártunk Budapesten, a Magyar Csillagászati Egyesület Polaris Csillagvizsgálójában.

Élmény volt egy irányított észlelésnek részese lenni. Az egyesületi tagok segítségével csupán élveznünk kellett a látványt, ami elénk tárult. A távcsövek kezelését profik végezték, akiknek nem okozott gondot egy-egy bolygó, csillag, planetáris köd, csillaghalmaz, vagy akár egy szomszéd galaxis megtalálása. A mellé kapott információk pedig még különlegesebbé tették az estét. Az egyesületről itt lehet tájékozódni. www.mcse.hu

Hogy mi minden került bemutatásra? Talán nem is tudok mindent egytől-egyig újból felidézni.
A sok lelkes érdeklődő négy távcső körül keringett, a kupolában, és a teraszon, kicsik és nagyok egyformán lelkesen várták az újabb látnivalót.

Budapest fényszennyezése, és a szinte Telihold ragyogó fénye ugyan nem kedvez, ha mélyég objektumogat  szemlélünk, de ami máskor-máshol jobban látható, most is kivehető volt.

Csillag
Először a Vega, a Lant csillagkép legfényesebb csillaga tűnt fel. Szabad szemmel még csak sejthető volt, viszont a távcső már ekkor is elég közel tudta hozni ahhoz, hogy látható legyen fénye, és színe. Ez a csillag a nyári égbolt legfényesebb csillaga, 0,3 magnitúdójú, színe pedig fehér illetve kék, vagyis egy fiatal csillagról van szó.
Kis időn belül már a szomszédos csillagképek, a Hattyú Deneb-e és a Sas Altair-ja is feltűnt, ők hárman alkotják a Nagy Nyári Háromszöget. A csillagképről korábban itt írtam.
Itt egy érdekes japán legendát hallottam. Mi szerint a Vega és az Altair csillagok egy szerelmespárt jelképeznek, akiket egy folyó, a Tejút választ el egymástól. A szerelmeseket a Ég ura választotta el egymástól, mivel egymás közelsége miatt a lány nem szőtt, a fiú pedig nem ügyelt nyájára többé. A lány keserves sírása meglágyította apját, megengedte, hogy minden évben egyetlen napon, a hetedik holdhónap hetedik napján találkozhatnak. Híd nem volt a folyón de egy csapat szarka hidat alkotott, így találkozhattak. Ez a nap 2015. augusztus 20-ra esik.

Bolygó
De maradjunk csak a Naprendszerben. Most következett a Szaturnusz. Nem csak a bolygó látszott, hanem gyűrűi is, sőt, legnagyobb holdja, a Titán is ott fénylett mellette. A kisebb holdakat nem láthattuk, de ez a páros is nagy hatást tett rám.



Hold
Egy nappal a Telihold után mit sem csökkent a Hold fénye, amint feltűnt a terasz felett, ragyogó sárga fényével, el is lehetett kezdeni vizsgálni. A felszínen ilyenkor a krátereket kevésbé láthattuk, inkább a fényesebb fennsíkok, illetve a sötétebb tengerek különülnek csak el. Viszont nagyon szépen látszik ilyenkor a sugaras kráterek formája. A kialakult kráterből a becsapódás hatására kilövellő anyag sugaras alakban szóródott szét, és mivel ezek a kőzetek fiatalabbak, kevesebb ideje éri őket a Nap fényereje, így világosabbak is.

Hold
Bármi, Amit szabad szemmel láthattunk, az mind a Tejút rendszer része.

Kettős csillag
A Nagy Medve csillagkép része a Göncöl szekér. A szekér karjának középső csillaga, a Mizar egy kettős csillag.

Göncöl szekér

Planetáris köd
A Lant csillagképben található a Gyűrűs köd, ami nem más, mint egy csillag halála. A csillag vörös óriás lesz, ami egyszer csak leveti burkát. A szétszóródó anyag a fűst karika, ami addig látható, míg végül el nem oszlik. Közepén ott marad a csillag magja, a fehér törpe, ami végül teljesen kihül.


Nyílthalmaz
Láthattunk egy csillag halmazt is, ami általában 100-1000 csillag laza társulása. Ennek a "Bagoly" nevet adták, mivel hasonlít egy repülő, szárnyait kitáró bagolyra. Neve NGC457, egy 21 millió éves halmaz.


Galaxis
Végül következett a ráadás, a szomszédos Androméda galaxis. Az éjszakai égbolton a galaxis mérete  nyolc Hold szélességű,  de alig látszik a fényszennyezés miatt. Ha fényesebb lenne, valami ilyesmit látnánk.




Mindezeken túl még egy nemzetközi űrállomást is láthattunk, amint fényes csillagnak tűnve átszágulldott az égen. Rákerestem a neten, és valóban ISS volt, Budapest felett este 10 órakor haladt át, 6 perces útszakaszt jelentett ez pályájából. ISS áthaladások
Micsoda éj!

Köszönjük a lehetőséget, remélem, mihamarabb újból eljutunk ide.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése