2015. augusztus 3., hétfő

Rák - Cancer

Rák
A Rák csillagképben találunk egy szép nyílt halmazt, melynek neve Praesepe (jászol), vagy Kaptár-halmaz. Már az ókori görögök szabad szemmel is láthatták, mígnem a 18. században M44 sorszámmal Charles Messier katalogizálta. Körülbelül 50 darab hatos magnitúdóju, vagy halványabb csillagból áll ez a halmaz, melyek látszólagos mérete a telihold átmérőjének háromszorosa.
A csillagkép alján található egy másik halmaz is, az M67-es.

Kaptár-halmaz

A 18. században William Herschel felfedezte az NGC2775, más néven Caldwell 48 spirálgalaxist, mely 55 millió fényévnyire található tőlünk, és 1354 km/s sebességgel távolodik.

NGC2775

Mítoszok és legendák

A Rák Herkules egyik munkája során tűnik fel. Egyik feladata az volt, hogy Hydrát, a sokfejű tengeri szörnyet megölje. Ami alatt a szörnnyel viaskodott, megtámadta Herkulest egy óriási rák. A hős egyszerűen csak rálépett, és ezzel szétlapította.
Valószínű, hogy ez a mozzanat csak azért került bele a mitológiába, hogy  bele tudják szőni a már régebb óta ismert csillagképet.

Herkules és a Hydra

Hogyan találom meg


A Rák legjobban az év első három hónapjában figyelhető meg. Ez az állatövi csillagkép az Ikrek és az Oroszlán között található. Az északi féltekéről teljes egészében, a déli félteke 55. fokáig látható. 

Rövidítés: Cnc
Legjobb időszak: Tél közepe-kora tavasz
Legfényesebb csillag: Béta (β) Cancri
Méret rang: 31
Elhelyezkedés: egyenlítői
Szomszédos csillagképek: Hiúz, Ikrek, Kis kutya, Hydra, Oroszlán, Kis oroszlán



Térkép


Forrás

Star Chart-Rák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése